Deze Nederlandse progressor weet de vertaalslag te maken van de theoretische transitiewetenschap naar concrete acties en adviezen voor bedrijven, overheden en organisaties. Wil je deze bevlogen hoogleraar transitiekunde en duurzaamheid aan het werk zien? Teken dan nu in op de lezing die hij op 3 december houdt in het Havenhuis van Antwerpen.
Alle maatschappelijke sectoren waarin niet de mens centraal staat naderen hun houdbaarheidsdatum. Mensen ontwikkelen zelf alternatieven en voeren die uit. Samen vormen zij de beweging van onderop, essentieel voor de transitie naar een beter aangepaste samenleving en economie.
Transitie betekent letterlijk kentering of kanteling. Jan Rotmans probeert de kanteling van de economie en samenleving te duiden.
Een transitie volgt een s-curve. Eerst is er een lange voorontwikkelingsfase, en dan komt er een kantelfase. Dat leert je een paar dingen: ontwikkelingen gaan niet lineair maar schoksgewijs, ze gaan soms snel en soms traag, ze bieden lange periodes van evenwicht die verstoord worden door korte periodes van chaos waarin het systeem opgeschud wordt.
Maatschappelijke en economische omwentelingen krijgen invulling door disruptieve innovaties en vinden plaats op verschillende schaalniveaus. De richting krijgt vorm door een snel groeiende groep van gedreven burgers en wetenschappers, sociale en economische ondernemers.
Maatschappelijke omwenteling vraagt om een omwenteling binnen sectoren, bedrijven, en overheden. Organisaties moeten wendbaar zijn om tijdig in te spelen op permanente verandering om zich heen. Wendbare organisaties vraagt dus ook om wendbare mensen. De nieuwe tijd vraagt dus om een ander type organisatie. Ook de bouweconomie staat voor die opdracht vraagt om een wendbare organisatie.
In zijn lezing neemt Jan Rotmans ons mee op transiteexpeditie aan de hand van praktijkvoorbeelden.
Deze lezing is voor architecten, ruimtelijke planners, vastgoedontwikkelaars, promotoren, beleidsmedewerkers, het management van logistieke, mobiliteits-, energie-, zorg- en nutsbedrijven, … die vanuit hun dagelijkse praktijk met transitievraagstukken geconfronteerd worden.
Deze lezing vindt plaats de Event Hall in honour of Marc Van Peel – Havenhuis Antwerpen – Zaha Hadidplein 1, 2030 Antwerpen.
Deze sessie heeft een waarde van €120 en wordt u aangeboden door BoproAcademy. Met een donatie van minimum €60 aan één van onze goede doelen uit onze Bopro Charities bent u zeker van uw plaats. Vermeld bij de storting 'JR2021'.
> https://www.bopro.be/charities
Aantal plaatsen zijn beperkt.
Inschrijven doet u via onderstaande knop.
*OPGELET: DEZE SESSIE IS VOLZET.
Inschrijven“We hebben crisissen nodig om in te zien dat het anders moet.”
De lezing is een co-productie van Bopro Academy verbonden aan Bopro NV (BE) en het transitie-instituut Drift, verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (NL). Onze samenwerking vindt zich in een gedeeld maatschappelijk belang om duurzame transities te versnellen en hiertoe de nodige capaciteit op te bouwen. Beide partners zetten hun expertise en netwerk in om van deze opleiding een toonaangevend initiatief te maken.
Transitiemanager Senior Expert Bopro nv
+32 499 593 988
Stuur een e-mail