IMG 3403
Masterclass

Ruimte in transitie.

Door wie

Onze sprekers:

Tom Coppens
Tom Coppens

Universiteit Antwerpen

Prof. Dr. Ir-Arch. Tom Coppens is hoogleraar ruimtelijke planning en stedenbouw aan de universiteit Antwerpen.

Prof. dr. Derk Loorbach
Prof. dr. Derk Loorbach

DRIFT

Prof. dr. Derk Loorbach is hoogleraar sociaal-economische transities en directeur van DRIFT. Hij is al twintig jaar activist, onderzoeker, adviseur en leerling in transities naar duurzame toekomsten. Hij is een van de grondleggers van de transitiemanagement-aanpak als een nieuwe manier van governance voor duurzame ontwikkeling, met meer dan honderd publicaties in dit vakgebied op zijn naam. Als actie-onderzoeker is hij betrokken bij vele transitie-processen in de bestuurs- en zakenwereld, het publieke domein en in de wetenschap.”

Marieke Verhagen
Marieke Verhagen

DRIFT

Marieke Verhagen werkt als adviseur en coördinator educatie & netwerken bij DRIFT. Ze is gedreven om mensen te laten ervaren dat we deze wereld anders kunnen organiseren dan we nu doen. Zij laat daarom graag mensen met diverse achtergronden contact maken met elkaar, met complexiteit en met de kracht van paradoxen. Marieke werkt op projecten over leren in netwerken en zelforganisatie & leiderschap. Verder heeft ze ervaring met impactmetingen binnen complexe systemen, economische- en bedrijfstransities en begeleiding van transitiearena’s.”

Dirk Van de Poel
Dirk Van de Poel

Bopro

Dirk Van de Poel werkt als zelfstandig ‘senior expert’ voor Bopro inzake transitiesturing. Hij is opgeleid als trainer in System Thinking en gezondheidsagogiek en als transitiemanager aan de Erasmusuniversiteit Rotterdam - DRIFT. Hij beschikt over de specifieke kennis en praktijkervaring bij het ondersteunen van complexe (ruimtelijke) processen.

Herman Toch
Herman Toch

FLRSCH

Herman Toch is co-oprichter van FLRISH. Herman is al sinds jaar en dag gefascineerd door de wereld in verandering.. Hij koos na verschillende internationale jobs als marketeer en algemeen directeur voor een ruimer perspectief. Hij verdiepte zich in de wereld van purpose en maatschappijbouwend ondernemen. Herman is voornamelijk actief in de sectoren zorg, voeding en toerisme. Hij is auteur van de boeken: ‘Transformeren om te overleven (2012), Happy Profit (2014), The Positieve Sum Game (2019), en Scenarioagility (2020).

Prof. Pieter Ballon
Prof. Pieter Ballon

VUB

Prof. Pieter Ballon is professor aan de VUB en directeur bij imec, het Vlaamse digitale innovatie-instituut. Hij is expert in business model innovatie in de sectoren van slimme media en slimme steden. Hij is auteur van ‘Smart Cities: Hoe technologie onze steden leefbaar houdt en slimmer maakt’ en ‘De Stad is een Boek’.

Prof. Marc Craps
Prof. Marc Craps

KU Leuven

Prof. Marc Craps (PhD Organisatiepsychologie) is hoofddocent aan de KU Leuven, campus Brussel. Zijn onderzoek aan het Centrum voor Duurzaam Ondernemen van de Faculteit Economie en Management, focust op de kwaliteit van samenwerking tussen multipele maatschappelijke actoren, voor een adequate omgang met de complexe uitdagingen van duurzaamheid.

An Rekkers
An Rekkers

VRP

An Rekkers startte haar carrière in de erfgoedsector, waar ze vier opeenvolgende edities de coördinatie van de Open Monumentendag Vlaanderen op zich nam. Ze verruimde de blik naar landschappen en natuur als coördinator van het regionaal landschap Pajottenland & Zennevallei en kon daarna kennismaken met waterbeleid bij Kanaalgidsen vzw. De fascinatie voor een kwaliteitsvolle leefomgeving werd stevig gevoed in de opleiding Stedenbouw en Ruimtelijke Planning (VUB, 2017). Sinds 2013 is An directeur van de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning (VRP), waar ze haar passie kan delen met een breed netwerk van ruimtemakers.

Mara de Pater
Mara de Pater

DRIFT

Bij DRIFT werkt Mara aan een breed spectrum van thema's en projecten, waarbij ze haar interdisciplinaire achtergrond gebruikt om problemen analytisch en holistisch aan te pakken. Ze heeft Milieukunde gestudeerd in Wageningen (BSc & MSc), met als specialisatie milieubeleid en internationale politiek, en heeft ook een MSc in Culturele Antropologie afgerond aan de Universiteit Utrecht. Voor beide masters deed Mara onderzoek in Nederland en in het buitenland (o.a. in de VS en Hongarije), gericht op (de-)democratisering en klimaatbeleid.

John Grin
John Grin

Universiteit van Amsterdam

Prof. dr. John Grin is hoogleraar beleidswetenschappen en systeem-innovatie aan de Universiteit van Amsterdam, en medeoprichter van het Kennisnetwerk Systeeminnovaties en Transities (KSI). Hij werkt vanuit een interdisciplinaire onderzoeksaanpak, puttend uit o.a. politicologie, wetenschap, technologie- en innovatie-studies, sociologie en geschiedenis. Daarnaast heeft hij een grote interesse in beleidsanalyse en ontwerp, beleidsimplementatie, leren over beleid, en democratische governance.”

Yves De Weerdt
Yves De Weerdt

VITO

Yves De Weerdt is transitiesocioloog en werkt bij de VITO als onderzoekscoördinator Duurzaamheidstransities. Hij gebruik het transitiedenken als kader om sociaalwetenschappelijke perspectieven, planning, beleid, sociale innovatie en technologie samen te brengen om de transitie naar duurzaamheid te versnellen. Bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar co-creatie, actiegerichte leerprocesssen en systemische benaderingen. Steden ziet hij daarbij als uitgelezen plekken om daarmee aan de slag te gaan.

Kiki Vervloessem
Kiki Vervloessem

Opera Ballet Vlaanderen

Kiki Vervloessem is choreografe en adjunct algemeen directeur bij Opera Ballet Vlaanderen. Zij ademt dans uit. Naast het dansen volgde Kiki filosofie en culturele studies in Leuven.

Prof.dr.ir. Jan Rotmans
Prof.dr.ir. Jan Rotmans

Erasmus Universiteit Rotterdam

Prof.dr.ir. Jan Rotmans is een scientivist, een gepassioneerde en rebelse wetenschapper die in de praktijk betrokken is bij het versnellen van transities en duurzaamheid. Zowel nationaal als internationaal is hij een autoriteit op het gebied, met hierover meer dan 200 publicaties en 27 boeken op zijn naam. Door het oprichten van ICIS, Urgenda, DRIFT, Nederland Kantelt en het mede oprichten van Zorgeloos, wil hij de transitie versnellen.”