Georganiseerd met Drift logo
IMG 3403
Masterclass

Ruimte in transitie.

START SEPTEMBER 2022 - Of we lokale producten willen kopen, een nieuw soort (thuis)werkplek verlangen of graag reizen in klimaatneutraal vervoer – ruimte speelt een centrale rol in maatschappelijke transities. In deze masterclass leer je als professional werkend aan publieke en private ruimte een plek te maken voor fundamentele verandering in jouw organisatie of werkveld. Schrijf je nu in op onze tweede editie van deze masterclass!

Inschrijven

Eerste hulp bij historische kanteling.

Energie, mobiliteit, zorg, arbeidsmarkt, de grondstoffeneconomie: tal van maatschappelijke systemen hebben ons lang geholpen, maar lopen vast vandaag. Op verschillende van deze terreinen vinden er tegelijkertijd transities plaats: historische kantelingen, hopelijk richting een duurzamere samenleving.

Ruimte speelt een centrale rol in deze transities: denk aan het herdenken van publieke én private ruimte op weg naar een klimaatneutrale samenleving, slimme applicaties en nieuwe concepten in ziekenhuizen, woonzorgcentra en scholen, brownfieldontwikkeling voor lokale maakindustrie, en de introductie van kleinschalig (samen)wonen – er kan zo veel.

Deze onvermijdelijke transformaties kunnen gedwongen aanvoelen. In de dagdagelijkse praktijk van ondernemers, organisaties en overheden is het daarom noodzakelijk te reageren en anticiperen op die grote complexe veranderingen. Hierbij loop je tegen vragen op: Hoe kan ik de actuele, onstuimige ontwikkelingen beter begrijpen en hoe vind ik daarin mijn eigen rol? Hoe combineer ik visionaire ambities met korte termijn resultaat? En hoe weet ik technologische innovatie om te zetten tot een transformatieve innovatiekracht?

Antwoord op deze vragen is opeens dichtbij: de 6-daagse Masterclass Ruimte in Transitie is het enige programma rond dit thema in Vlaanderen. De masterclass brengt een groep gedreven ondernemers, investeerders, ruimtelijke planners, beleidsmedewerkers en vernieuwers samen die vanuit hun organisatie de transitie willen ondersteunen, richting een duurzame toekomst.

Peter Garré

“Wij zijn ervan overtuigd dat naast slimme technologie en circulariteit in denken en doen, ook het vermogen om met sociale transities om te gaan, doorslaggevend zal zijn bij het investeren in en ontwerpen van onze toekomst.”

Masterclass met unieke leerdoelen.

Deze masterclass is het enige programma rond dit thema in Vlaanderen en komt tegemoet aan een toenemende vraag in het leren omgaan met complexe dynamieken bij maatschappelijke veranderingen. Deelnemers leren richting te geven aan het verduurzamen van maatschappelijke systemen, sectoren en gebieden.

Het is onze bedoeling om te pijlen naar het ‘kantelaarspotentieel’ van deelnemers en het leggen van verbinding tussen de verschillende invalshoeken (privaat, publiek, non-profit) op het werkveld. Zo leer je belangen te alligneren, netwerken te vormen en kritische massa op te bouwen om maatschappelijke transitie te initiëren.

Al doende krijg je ervaring met de Transitie-Management-benadering en -methodiek, wissel je ervaringen uit met collega’s en reflecteer je op persoonlijke en organisatorische rollen binnen transities. Aan de hand van theoretische kaders en inspirerende verhalen van koplopers, bieden we handvaten waarmee de deelnemers aan de slag gaan in hun eigen casus. Door te werken met praktijklabo’s en een eigen casus leer je als deelnemer deze kaders toe te passen op de eigen organisatie en werkcontext.

De leerdoelen van deze masterclass...

Download brochure

Voor wie verandering wil.

Deze masterclass is ontworpen voor architecten, ruimtelijke planners, vastgoedontwikkelaars, promotoren, beleidsmedewerkers, het management van logistieke, mobiliteits-, energie-, zorg- en nutsbedrijven, … die vanuit hun dagelijkse praktijk met transitievraagstukken geconfronteerd worden. Deelnemers worden uitgedaagd om het thema ‘ruimte’ op te schudden en hierdoor nieuwe inzichten te verwerven.

Doelgroep

Programma.

September

Datum Locatie Onderwerp Tijdsduur Spreker
16/09/2022 BlueChem (BGA) Antwerpen Dag 1 6u
Ruimtelijk beleid in historisch perspectief VM Tom Coppens
Transitie in historisch perspectief en systeemverandering NM Prof. dr. Derk Loorbach
30/09/2022 Provinciehuis Antwerpen Dag 2 6u
Transtiedenken en machtsdynamieken VM Marieke Verhagen
Labo: verkennen van het systeemveld in de zorg- en bouweconomie NM Dirk Van de Poel, Herman Toch

Oktober

Datum Locatie Onderwerp Tijdsduur Spreker
14/10/2022 Maison de la Poste Brussel Dag 3 6u
Systemische innovatie en urban transition VM Prof. Pieter Ballon
Labo: Complexiteit als uitdaging NM Prof. Marc Craps
28/10/2022 Quatuor Brussel Dag 4 6u
Beleid in transitie VM An Rekkers
Labo: Leren van transities NM Mara de Pater

November

Datum Locatie Onderwerp Tijdsduur Spreker
18/11/2022 Ferme Abattoir (BIGH) Brussel Dag 5 6u
Ruimtelijke ontwikkelingen en transitie VM John Grin
Labo: transitie-experimenten opzetten NM Dirk Van de Poel, Yves De Weerdt

December

Datum Locatie Onderwerp Tijdsduur Spreker
02/12/2022 Havenhuis Antwerpen Dag 6 6u
Labo: Ruimte opschudden VM Kiki Vervloessem
Mijn persoonlijke transitie VM Dirk Van de Poel, Yves De Weerdt
Open lezing: omarm de chaos NM Prof.dr.ir. Jan Rotmans

Praktisch.

Deze 6-daagse masterclass vindt plaats op spraakmakende trainingslocaties in Vlaanderen (Antwerpen & Brussel) op volgende dagen: 16/09/2022; 30/09/2022; 14/10/2022; 28/10/2022; 18/11/2022; 02/12/2022.

De deelnameprijs voor deze masterclass bedraagt € 2.960,- (ecxl BTW) voor bedrijven en particulieren.

Leden van de VRP genieten van een korting en betalen € 2.460,- (excl BTW).

De deelnameprijs voor leden vanuit overheden bedraagt € 1.960,- (excl BTW).

Inschrijven

Locaties.

BlueChem
BlueChem Antwerpen

BlueChem is een unieke samenwerking tussen overheid, industrie en kennisinstellingen met de gezamenlijke ambitie om de toekomst van de economisch belangrijke chemiesector in Vlaanderen te garanderen en versterken.

Bekijk op Google Maps.
Provinciehuis
Provinciehuis Antwerpen

Provinciehuis Antwerpen: het nieuwe baken van Antwerpen en een CO2-neutraal kantoorgebouw. Naast het Projectbeheer staat Bopro voor dit project in voor de de “BREEAM International Assessment”,

Bekijk op Google Maps.
Maison de la Poste
Maison de la Poste Brussel

Maison de la Poste (Tour & Taxis) is met zijn iconische historische architectuur en 15 inspirerende erfgoed-evenementenzalen, een van de meest uitzonderlijke ontmoetingsruimtes van Brussel.

Bekijk op Google Maps.
Quatuor
Quatuor Brussel

Quatuor bestaat uit vier kantoorgebouwen en voldoet aan de hoogste normen op het vlak van kwaliteit, innovatie en milieuprestaties. Bopro treedt op als BREEAM assessor, project manager en quality and quantity surveyor.

Bekijk op Google Maps.
Ferme Abattoir (BIGH)
Ferme Abattoir (BIGH) Brussel

BIGH’s eerste stadsboerderij is gebouwd op het dak van de Foodmet markthal op de historische Abattoir site in het hart van Brussel is meteen ook de grootste (met zo’n 4000m2) stadsboerderij in Europa gesitueerd op het dak van een gebouw.

Bekijk op Google Maps.
Havenhuis
Havenhuis Antwerpen

In dit hippe gebouw - een monumentaal ontwerp van het befaamde architectenbureau Zaha Hadid - met wortels in het verleden en blik op de toekomst, verwelkomen wij u graag.

Bekijk op Google Maps.
Locaties
Prof. Derk Loorbach

“Transities zijn langdurige processen, waarbij het niet per se de vraag is of ze nodig zijn, maar juist hoe we ermee omgaan.”

Een bijzondere samenwerking.

De Masterclass Ruimte in Transitie is een co-productie van Bopro Academy verbonden aan Bopro NV (BE) en het transitie-instituut Drift, verbonden aan de Erasmusuniversiteit Rotterdam (NL). Onze samenwerking vindt zich in een gedeeld maatschappelijk belang om duurzame transities te versnellen en hiertoe de nodige capaciteit op te bouwen.

Om van deze opleiding een toonaagevend initiatief te maken beroepen we ons op experten uit een breed netwerk van kennisinstellingen en transitiedenkers.
Daarom ook zetten we deze 2de editie op in een verruimde samenwerking met de Vereniging van Ruimtelijke Planners (VRP – BE) en Vlaams Instituut voor Technologische Ontwikkeling (VITO – BE)

Ga naar Drift
Drift
Drift logo
Vrp logo
Vito logo bw

Wat vonden de deelnemers van editie 2021?

Contactpersoon

Dirk Van de Poel

Transitiemanager Senior Expert Bopro nv

+32 499 593 988
Stuur een e-mail

Dirk Van de Poel