In samenwerking met Drift logo
Header3
Masterclass

Ruimte in transitie.

START SEPTEMBER 2021 - Of we lokale producten willen kopen, een nieuw soort (thuis)werkplek verlangen of graag reizen in klimaatneutraal vervoer – ruimte speelt een centrale rol in maatschappelijke transities. In deze masterclass leer je als professional werkend aan publieke en private ruimte een plek te maken voor fundamentele verandering in jouw organisatie of werkveld.

Inschrijven

Eerste hulp bij historische kanteling.

Energie, mobiliteit, zorg, arbeidsmarkt, de grondstoffeneconomie: tal van maatschappelijke systemen hebben ons lang geholpen, maar lopen vast vandaag. Op verschillende van deze terreinen vinden er tegelijkertijd transities plaats: historische kantelingen, hopelijk richting een duurzamere samenleving.

Ruimte speelt een centrale rol in deze transities: denk aan het herdenken van publieke én private ruimte op weg naar een klimaatneutrale samenleving, slimme applicaties en nieuwe concepten in ziekenhuizen, woonzorgcentra en scholen, brownfieldontwikkeling voor lokale maakindustrie, en de introductie van kleinschalig (samen)wonen – er kan zo veel.

Deze onvermijdelijke transformaties kunnen gedwongen aanvoelen. In de dagdagelijkse praktijk van ondernemers, organisaties en overheden is het daarom noodzakelijk te reageren en anticiperen op die grote complexe veranderingen. Hierbij loop je tegen vragen op: Hoe kan ik de actuele, onstuimige ontwikkelingen beter begrijpen en hoe vind ik daarin mijn eigen rol? Hoe combineer ik visionaire ambities met korte termijn resultaat? En hoe weet ik technologische innovatie om te zetten tot een transformatieve innovatiekracht?

Antwoord op deze vragen is opeens dichtbij: de 6-daagse Masterclass Ruimte in Transitie is het eerste en enige programma rond dit thema in Vlaanderen. De masterclass brengt een groep gedreven ondernemers, investeerders, ruimtelijke planners, beleidsmedewerkers en vernieuwers samen die vanuit hun organisatie de transitie willen ondersteunen, richting een duurzame toekomst.

Peter Garre

“De klimaatwet in het Europees Parlement is gestemd, het kader is geschetst. Aan ons om vandaag de transitie naar de inclusieve wereld van morgen in te zetten. Een wereld waar we meer geven dan we nemen.”

Masterclass met unieke leerdoelen.

Deelnemers leren richting geven aan het verduurzamen van maatschappelijke systemen, sectoren en gebieden. Het is onze bedoeling om te pijlen naar het ‘kantelaarspotentieel’ van deelnemers en verbinding te leggen tussen de verschillende invalshoeken (privaat, publiek, non-profit) op het werkveld. Zo leer je belangen alligneren, netwerken vormen en kritische massa opbouwen om maatschappelijke transitie te initiëren.

Al doende krijg je ervaring met de Transitie-Management-benadering en -methodiek, wissel je ervaringen uit met collega’s en reflecteer je op persoonlijke en organisatorische rollen binnen transities. Aan de hand van theoretische kaders en inspirerende verhalen van koplopers, bieden we handvaten waarmee je aan de slag kunt met een eigen casus.

Tijdens deze masterclass ...

Download brochure

Voor wie verandering wil.

Deze masterclass is ontworpen voor architecten, ruimtelijke planners, vastgoedontwikkelaars, promotoren, beleidsmedewerkers, het management van logistieke, mobiliteits-, energie-, zorg- en nutsbedrijven, … die vanuit hun dagelijkse praktijk met transitievraagstukken geconfronteerd worden. Deelnemers worden uitgedaagd om het thema ‘ruimte’ op te schudden en hierdoor nieuwe inzichten te verwerven.

Doelgroep

Programma.

September

Datum Locatie Onderwerp Tijdsduur Spreker
10/09/2021 Maison de la Poste Brussel Transities: basisconcepten en the burning platform 6
Transities verkennen Dirk Van de Poel
Transitie als organisatieprogramma Peter Garré
Gidsen van diepgaande veranderingsprocessen Derk Loorbach
24/09/2021 The Beacon Antwerpen Transitie vandaag 3
Systemische innovatie en urban transition Pieter Ballon
Macht in transities 3
Transitie denken en machtsdynamieken Marieke Verhagen

Oktober

Datum Locatie Onderwerp Tijdsduur Spreker
15/10/2021 Ferme Abattoir Brussel Ruimte & Transitie 6
Complexiteit als uitdaging of de kunst van een goede samenwerking Marc Craps
Ruimte opschudden: aan de slag met de eigen transitiecasus Jorn Verbeeck, Yves De Weerdt, Dirk Van de Poel
Ruimte en transitie: the circular mind-shift in the construction-chain Steven Beckers
29/10/2021 Maison de la Poste Brussel Transitiedenken 3
Transitiewerk in de praktijk (value network mapping) Dirk Van de Poel, Yves De Weerdt
Transitiedenken: transitie en governance John Grin

November

Datum Locatie Onderwerp Tijdsduur Spreker
19/11/2021 Clubhuis Gent Ruimte & transitie 3
Sleutelkwesties voor ruimtelijk beleid Tom Coppens
Leren van transities 3
Leren van transities: reflexieve monitoring Karlijn Schipper

December

Datum Locatie Onderwerp Tijdsduur Spreker
03/12/2021 Havenhuis Antwerpen Transitie bestendigen en opschalen 6
Ruimte opschudden: de choreografie van ruimte Kiki Vervloessem
Leerervaringen pitchen Dirk Van de Poel
Leren van transities: persoonlijke feedback Prof.dr.ir. Jan Rotmans
Open lezing: je eigen transitiepad vormgeven Prof.dr.ir. Jan Rotmans
Borrel

Praktisch.

Deze 6-daagse masterclass vindt plaats op spraakmakende trainingslocaties in Vlaanderen (Antwerpen, Brussel, Gent) op volgende dagen: 10/09/2021; 24/09/2021; 15/10/2021; 29/10/2021; 19/11/2021; 03/12/2021

Bij voorkeur vindt deze masterclass plaats in fysieke vorm. Rekening houdende met de evolutie van de coronamaatregelen voorzien we de mogelijkheid van blended learning.

De deelnameprijs voor deze 6-daagse masterclass bedraagt € 2.960,- (excl BTW).

Inschrijven

Locaties.

Maison de la Poste
Maison de la Poste Brussel

Maison de la Poste (Tour & Taxis) is met zijn iconische historische architectuur en 15 inspirerende erfgoed-evenementenzalen, een van de meest uitzonderlijke ontmoetingsruimtes van Brussel.

Bekijk op Google Maps.
The Beacon
The Beacon Antwerpen

The Beacon is een innovatiegemeenschap die techbedrijven, onderzoek, vaardigheden, innovatieactoren en burgers samenbrengt om samen te werken aan slimme oplossingen om deze wereld leefbaar en duurzaam te houden.

Bekijk op Google Maps.
Ferme Abattoir
Ferme Abattoir Brussel

BIGH’s eerste stadsboerderij is gebouwd op het dak van de Foodmet markthal op de historische Abattoir site in het hart van Brussel is meteen ook de grootste (met zo’n 4000m2) stadsboerderij in Europa gesitueerd op het dak van een gebouw.

Bekijk op Google Maps.
Havenhuis
Havenhuis Antwerpen

In dit hippe gebouw - een monumentaal ontwerp van het befaamde architectenbureau Zaha Hadid - met wortels in het verleden en blik op de toekomst, verwelkomen wij u graag.

Bekijk op Google Maps.
Locaties
Prof. Derk Loorbach

“Transities zijn langdurige processen, waarbij het niet per se de vraag is of ze nodig zijn, maar juist hoe we ermee omgaan.”

Een bijzondere samenwerking.

De Masterclass Ruimte in Transitie is een co-productie van Bopro Academy verbonden aan Bopro NV (BE) en het transitie-instituut Drift, verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (NL). Onze samenwerking vindt zich in een gedeeld maatschappelijk belang om duurzame transities te versnellen en hiertoe de nodige capaciteit op te bouwen. Beide partners zetten hun expertise en netwerk in om van deze opleiding een toonaangevend initiatief te maken.

Ga naar Drift
Drift
Drift logo

Contactpersoon

Dirk Van de Poel

Transitiemanager Senior Expert Bopro nv

+32 499 593 988
Stuur een e-mail

Dirk Van de Poel